Asukkaalle nimetään omahoitaja, kun hän tulee hoitokotiin. Asukas ja omahoitaja tekevät yhdessä hoitotyön suunnitelman, jossa määritellään mm. hoitotyön tarpeet ja tavoitteet jonka tarkoituksena on huolehtia hoitotyön jatkuvuudesta. Omahoitaja arvioi säännöllisesti hoitoa ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista.
Hoitotyön suunnitelmaa muutetaan vain asukkaan tilanteen muuttuessa, sen on oltava asiallinen ja dokumentoitu.
Asiakas itse määrittää hänen omat läheiset ihmiset ja omaiset, joihin omahoitajalla tulisi olla aktiivinen suhde.
Omahoitajan tarkoituksena on oppia tuntemaan asukas sairauden takana, oppia tuntemaan ja tietämään tavat, eleet, mistä hän tykkää. Olla oman asukkaansa lähellä, tukena, neuvona tai vain seurana. Omahoitaja perehtyy ja tutustuu asukkaan elämänhistoriaan.
Omahoitaja huolehtii mm. vaatteista, tarvittavista hygieniatuotteista, vaipoista, raha-asioista jne..
Omahoitajuus selkeyttää kokonaisvaltaisesti asukkaan asioiden hoitoa. Asukkaalla on puolestaan henkilö johon turvautua ja keskustella mieltä askarruttavista asioista. Omahoitaja toimii asukkaan omaisten yhteyshenkilönä.
Omahoitajuuden haasteita
-aika ja kiire
-työpaikkasijoittelu, onko töissä samalla osastolla?
-muut asukkaat
-huono kemia asukkaan tai omaisten kanssa
Omahoitajuus edellyttää lähihoitajalta mm. omistautumista, hyviä vuorovaikutustaitoja ja vastuullisuutta.. Omahoitajan tulee huolehtia kaikista asukkaan asioista ja niiden hoitamisesta.
Omahoitajuuden laatu kohenisi, jos olisi enemmän työvoimaa. Heti alusta kartoitettaisiin mm. asukkaan elämänhistoria, lempiruoat, asiat joista tykkää jne. Asiakaslähtöisyys!
Salla L, Salla R, Amanda
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti