keskiviikko 31. elokuuta 2016

Kolme eri tarinaa kolmesta eri sairaudesta

Matti on parikymppinen terve nuori sinkkumies joka asustelee omassa vuokrayksiössään. Hän työskentelee rakennusalalla joka on erittäin fyysinen työympäristö. Matti tapaa paljon ystäviään ja käyvät yhdessä paljon mm. elokuvissa, syömässä ja viihteellä. Hänellä on vain yksi vaiva.

Matilla on ärtyneen suolen oireyhtymä. Toisella nimilyhenteellä tunnettu IBS on suolen toiminnallinen vatsavaiva, jonka takia Matilla on päivittäin vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Aika usein hänellä esiintyy myös ripulia.

Ruoka-aineet, jotka aiheuttavat Matille vatsakipuja, turvotusta ja ilmavaivoja ovat mm. pavut, sipuli, valkosipuli, kaali, omena, ksylitoli, päärynä, luumu, persikka ja ennenkaikkea vehnätuotteet. Ripulia Matille ilmaantuu, jos hän on syönyt jotain todella mausteista tai tulista ruokaa.

Matille tehtiin lääkärissä diagnoosi jonka jälkeen hän haki ravitsemusneuvoa ravitsemusterapeutilta. Matille on hyvinkin helppoa muuten noudattaa ruokavalio-ohjeita, mutta on joskus ongelmallista kun haluaisi syödä ja syökin usein tulista ja mausteista ruokaa oireista huolimatta. Matti kun rakastaa mausteita ja niiden käyttämistä ruoanlaitossa, se vie päivän ateriasta aina iloa ja ruoan nautintoa pois jos joutuu jättämään tulisuuden ja mausteet pois. Samoin hän kokee sipulin, valkosipulin ja omenan kanssa.Ruisleipä on myös Matille oireita aiheuttava ruoka-aine, muttei halua sitä vaihtaa pois. Vaihtoehtoisena vehnälle ja rukiille on kaura, tattari, hirssi, maissi ja speltti.

Matti on tehnyt kokeiluja, ja todennut että pieni määrä päivittäin aamuisin nautittua pellavansiemenrouhetta auttaa vatsan hyvinvointiin, joten sen hän on ottanut joka päivä käytännöksi.

Ruokavalion lisäksi Matti harrastaa säännöllistä liikuntaa päivittäin edes pienen hetken, jolla on positiviinen vaikutus ärtyneen suolen oireyhtymään.

Matti nauttii kolme ateriaa ja kaksi välipalaa päivän aikana. Hän pyrkii kohtuulliseen ruokamäärään, sillä liian suuri annos kerralla aiheuttaa oireita.





Maija on 68-vuotias kolmen lapsen äiti jolle diagnosoitiin MS-tauti 32-vuotiaana. Maija pärjäsi hyvin sairautensa kanssa noudattamalla hyviä elämäntapoja, terveellistä ruokavaliota ja harrastamalla säännöllistä liikuntaa. Nämä kolme kulmakiveä ovat tärkeitä MS-tautia sairastavalle henkilölle, sillä ne suojaavat infektioilta, auttaa jaksamaan ja pitää yllä vastustuskykyä jotka puolestaan voivat ehkäistä sairauden pahenemisvaiheita.

Maija sai aikoinaan ohjeen noudattaa yleisiä ravitsemussuositusohjeita, eli mm. käyttämällä hyviä pehmeitä rasvoja, syödä runsaasti kasviksia sekä ottaa päivittäin D-vitamiinilisä, jonka on tutkimuksissa huomattu olevan hyötyä MS-taudissa.

Maija jakoi ruokailun usempaan sopivan kokoiseen ateriaan ja välipalaan ja joi riittävästi. Alkoholia Maija ei enää ole vuosikymmeniin juonut, koska lääkäri kertoi alkoholin korostavan oireita.


Muutama vuosi sitten Maija sai kuitenkin virtsatieinfektion, joka laukaisi pahenemisvaiheen jonka myötä hänen kävelykykynsä heikkeni huomattavasti. Ennen tätä jo hän joutui tekemään töitä heikentyneen liikuntakykynsä vuoksi mutta nyt hän joutui vähäksi aikaa vuoteeseen, ja sillä aikaa hänen lihaksensa heikkeni täysin. Ennen pitkää hänen yleiskuntonsa vain heikkeni ja heikkeni.

Nykypäivänä Maija asuu pitkäaikaishoitolaitoksessa jossa hänellä on hoitajat auttamassa häntä päivittäisissä askareissa, sillä Maija ei kykene itsenäisesti enää toimimaan.

Maijan nielu heikkeni niin, ettei kykene enää pureskelemaan eikä nielemään. Tämän johdosta hänellä on PEG-ruokinta. Maijalle on edelleen kova paikka, ettei voi syödä eikä maistaa enää mitään, kun kaikki ruoka laitetaan PEG-letkua pitkin elimistöön nestemäisenä. Ennen hänelle vielä pystyi antamaan esim suklaapalan suuhun sulamaan, mutta nykypäivänä siinä on liian suuri aspiraatioriski, joten hänen suutaan vain kostutetaan erilaisilla keinoilla.





Keijo on 42-vuotias eronnut sinkkumies joka asuu yksin omassa talossaan. Hän metsästää, sienestää ja marjastaa paljon ja on muutenkin aktiivinen liikkuja.

Keijo hakeutui lääkäriin kun hänellä oli jatkuvasti väsynyt ja pahoinvoiva sekä lihakset kramppasit jatkuvasti. Lääkäri totesi, että Keijon munuaisten kyky erittää haitallisia proteiinin aineenvaihduntatuloksia on heikentynyt. Lääkäri määräsi Keijolle siis proteiinirajoitteisen ruokavalion, sekä nesteiden, natriumin, fosfaattien ja kaliumin saantia ruoasta rajoitettiin.

Lääkäri siis diagnosoi Keijolle munuaisten vajaatoiminnan.

Keijo keskusteli yhdessä lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa uudesta ruokavaliosta ja sen tavoitteista. Ruokavalion tavoitteena on hidastaa sairauden etenemistä, helpottaa Keijon oireita, rajoittaa niiden ravintoaineiden saantia, joiden erittyminen on heikentynyt, pitää yllä mahdollisimman hyvää ravitsemustilaa sekä korvata heikentyneestä munuaisten toiminnasta aiheutuvat ravintoaineiden menetykset.

Keijolle määrättiin päivittäiseksi proteiinimääräksi 50g. Keijolla on nyt haasteena saada proteiinirajoitteisesta ruokavaliosta maukas, vaihteleva ja ruokahalua herättävä. Ruoasta täytyisi saada tarvittavat ravintoaineet sekä riittävä määrä energiaa rasittamatta munuaisia. Proteiini on suositeltu saatavaksi eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kalasta, kananmuna jne. Maitotuotteita on rajoitettava koska siinä on fosforia.

Keijolle ruokavalio-ohjeita:
-energian saannin perustana ovat leipä, peruna, riisi, pasta ja muut viljatuotteet
-makeat välipalat ovat suositeltavia, jos energiaa on muuten vaikea saada tarpeeksi
-ruoka-annoksiin voi lisätä kasvimargariineja tai öljyjä
-energiapitoisia juomia voi myös nauttia
-kasvikset ovat mainio väriä ja maittavuutta tuovia aineksia. Keijo voi syödä kasviksia, sillä hänellä ei ole kaliumrajoitusta

-Keijon on rajoitettava suolan käyttöä ja etsiä uusia tapoja maustaa ruokaa, kuten mausteet ja yrtit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti