Matti
on parikymppinen terve nuori sinkkumies joka asustelee omassa
vuokrayksiössään. Hän työskentelee rakennusalalla joka on
erittäin fyysinen työympäristö. Matti tapaa paljon ystäviään
ja käyvät yhdessä paljon mm. elokuvissa, syömässä ja
viihteellä. Hänellä on vain yksi vaiva.
Matilla
on ärtyneen suolen oireyhtymä. Toisella nimilyhenteellä tunnettu
IBS on suolen toiminnallinen vatsavaiva, jonka takia Matilla on
päivittäin vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Aika
usein hänellä esiintyy myös ripulia.
Ruoka-aineet,
jotka aiheuttavat Matille vatsakipuja, turvotusta ja ilmavaivoja ovat
mm. pavut, sipuli, valkosipuli, kaali, omena, ksylitoli, päärynä,
luumu, persikka ja ennenkaikkea vehnätuotteet. Ripulia Matille
ilmaantuu, jos hän on syönyt jotain todella mausteista tai tulista
ruokaa.
Matille
tehtiin lääkärissä diagnoosi jonka jälkeen hän haki
ravitsemusneuvoa ravitsemusterapeutilta. Matille on hyvinkin helppoa
muuten noudattaa ruokavalio-ohjeita, mutta on joskus ongelmallista
kun haluaisi syödä ja syökin usein tulista ja mausteista ruokaa
oireista huolimatta. Matti kun rakastaa mausteita ja niiden
käyttämistä ruoanlaitossa, se vie päivän ateriasta aina iloa ja
ruoan nautintoa pois jos joutuu jättämään tulisuuden ja mausteet
pois. Samoin hän kokee sipulin, valkosipulin ja omenan
kanssa.Ruisleipä on myös Matille oireita aiheuttava ruoka-aine,
muttei halua sitä vaihtaa pois. Vaihtoehtoisena vehnälle ja
rukiille on kaura, tattari, hirssi, maissi ja speltti.
Matti
on tehnyt kokeiluja, ja todennut että pieni määrä päivittäin
aamuisin nautittua pellavansiemenrouhetta auttaa vatsan
hyvinvointiin, joten sen hän on ottanut joka päivä käytännöksi.
Ruokavalion
lisäksi Matti harrastaa säännöllistä liikuntaa päivittäin edes
pienen hetken, jolla on positiviinen vaikutus ärtyneen suolen
oireyhtymään.
Matti
nauttii kolme ateriaa ja kaksi välipalaa päivän aikana. Hän
pyrkii kohtuulliseen ruokamäärään, sillä liian suuri annos
kerralla aiheuttaa oireita.
Maija
on 68-vuotias kolmen lapsen äiti jolle diagnosoitiin MS-tauti
32-vuotiaana. Maija pärjäsi hyvin sairautensa kanssa noudattamalla
hyviä elämäntapoja, terveellistä ruokavaliota ja harrastamalla
säännöllistä liikuntaa. Nämä kolme kulmakiveä ovat tärkeitä
MS-tautia sairastavalle henkilölle, sillä ne suojaavat
infektioilta, auttaa jaksamaan ja pitää yllä vastustuskykyä jotka
puolestaan voivat ehkäistä sairauden pahenemisvaiheita.
Maija
sai aikoinaan ohjeen noudattaa yleisiä ravitsemussuositusohjeita,
eli mm. käyttämällä hyviä pehmeitä rasvoja, syödä runsaasti
kasviksia sekä ottaa päivittäin D-vitamiinilisä, jonka on
tutkimuksissa huomattu olevan hyötyä MS-taudissa.
Maija
jakoi ruokailun usempaan sopivan kokoiseen ateriaan ja välipalaan ja
joi riittävästi. Alkoholia Maija ei enää ole vuosikymmeniin
juonut, koska lääkäri kertoi alkoholin korostavan oireita.
Muutama
vuosi sitten Maija sai kuitenkin virtsatieinfektion, joka laukaisi
pahenemisvaiheen jonka myötä hänen kävelykykynsä heikkeni
huomattavasti. Ennen tätä jo hän joutui tekemään töitä
heikentyneen liikuntakykynsä vuoksi mutta nyt hän joutui vähäksi
aikaa vuoteeseen, ja sillä aikaa hänen lihaksensa heikkeni täysin.
Ennen pitkää hänen yleiskuntonsa vain heikkeni ja heikkeni.
Nykypäivänä
Maija asuu pitkäaikaishoitolaitoksessa jossa hänellä on hoitajat
auttamassa häntä päivittäisissä askareissa, sillä Maija ei
kykene itsenäisesti enää toimimaan.
Maijan
nielu heikkeni niin, ettei kykene enää pureskelemaan eikä
nielemään. Tämän johdosta hänellä on PEG-ruokinta. Maijalle on
edelleen kova paikka, ettei voi syödä eikä maistaa enää mitään,
kun kaikki ruoka laitetaan PEG-letkua pitkin elimistöön
nestemäisenä. Ennen hänelle vielä pystyi antamaan esim
suklaapalan suuhun sulamaan, mutta nykypäivänä siinä on liian
suuri aspiraatioriski, joten hänen suutaan vain kostutetaan
erilaisilla keinoilla.
Keijo on
42-vuotias eronnut sinkkumies joka asuu yksin omassa talossaan. Hän
metsästää, sienestää ja marjastaa paljon ja on muutenkin
aktiivinen liikkuja.
Keijo
hakeutui lääkäriin kun hänellä oli jatkuvasti väsynyt ja
pahoinvoiva sekä lihakset kramppasit jatkuvasti. Lääkäri totesi,
että Keijon munuaisten kyky erittää haitallisia proteiinin
aineenvaihduntatuloksia on heikentynyt. Lääkäri määräsi
Keijolle siis proteiinirajoitteisen ruokavalion, sekä nesteiden,
natriumin, fosfaattien ja kaliumin saantia ruoasta rajoitettiin.
Lääkäri
siis diagnosoi Keijolle munuaisten vajaatoiminnan.
Keijo
keskusteli yhdessä lääkärin ja ravitsemusterapeutin kanssa
uudesta ruokavaliosta ja sen tavoitteista. Ruokavalion tavoitteena on
hidastaa sairauden etenemistä, helpottaa Keijon oireita, rajoittaa
niiden ravintoaineiden saantia, joiden erittyminen on heikentynyt,
pitää yllä mahdollisimman hyvää ravitsemustilaa sekä korvata
heikentyneestä munuaisten toiminnasta aiheutuvat ravintoaineiden
menetykset.
Keijolle
määrättiin päivittäiseksi proteiinimääräksi 50g. Keijolla on
nyt haasteena saada proteiinirajoitteisesta ruokavaliosta maukas,
vaihteleva ja ruokahalua herättävä. Ruoasta täytyisi saada
tarvittavat ravintoaineet sekä riittävä määrä energiaa
rasittamatta munuaisia. Proteiini on suositeltu saatavaksi
eläinkunnan tuotteista eli lihasta, kalasta, kananmuna jne.
Maitotuotteita on rajoitettava koska siinä on fosforia.
Keijolle
ruokavalio-ohjeita:
-energian
saannin perustana ovat leipä, peruna, riisi, pasta ja muut
viljatuotteet
-makeat
välipalat ovat suositeltavia, jos energiaa on muuten vaikea saada
tarpeeksi
-ruoka-annoksiin
voi lisätä kasvimargariineja tai öljyjä
-energiapitoisia
juomia voi myös nauttia
-kasvikset
ovat mainio väriä ja maittavuutta tuovia aineksia. Keijo voi syödä
kasviksia, sillä hänellä ei ole kaliumrajoitusta
-Keijon
on rajoitettava suolan käyttöä ja etsiä uusia tapoja maustaa
ruokaa, kuten mausteet ja yrtit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti