Ravitsemustilaa
voidaan arvioida mm seuraavilla menetelmillä
-ruoankäyttökysely
24 tunnin ajalta
-ruokapäiväkirja
-ravitsemusanamneesi
-ravinnonsaannin
seuranta osastolla
-Bioimpedanssi,
Antropometria, BMI – kehonkoostumus mittareita
-laboratoriotutkimukset
(puutostilat tms)
-mitataan
kehon toimintakykyä, esim lihasvoima, puristusvoima, kävelytesti
jne
-lapsilla
kasvukäyrät
-NRS-2002
liite 1 (vajaaravitsemusriskin kartoituslomakkeita kaikki nämä
kolme liitettä)
-MUST-menetelmä
liite 2
-MNA-menetelmä
yli 65-vuotiaille liite 3
-painon
seuranta
Tehostetun
ravitsemushoidon tavoitteena on riittävän energian, proteiinin ja
muiden ravintoaineiden saanti vajaaravituilla tai siinä
riskissä olevilla, jota toteutetaan yksilöllisesti. Tehostetussa
ravitsemushoidossa käytetään tavanomaista ruokaa, potilaan
toiveruokaa, täydennyssravintovalmisteita, letkuravitsemusta ja
suonensisäistä ravitsemusta (tarvittaessa samanaikaisesti).
Ensisijaisesti käytetään kuitenkin ihmisen luontaista tapaa ravita
itseään, eli syömällä. Vajaaravitun tulisi syödä
säännöllisesti ja usein 2-3 tunnin välein joko ateria tai
välipala. Ilta- ja aamupalan väli saisi olla korkeintaan vain
10-11tuntia. Ihmisen, jolla on hankaluuksia syödä suuria määriä, usein voidaan tehostaa ruokaa rikastamalla, esim. RE
(runsasenerginen) lisäämällä ruokaan energiaa tai lisäämällä
ruokaan proteiinilisää. Esimerkiksi aamupuuroon voi lisätä
proteiinia enemmän keittämällä sen maitoon ja runsasenergisempää
laittamalla siihen vaikka voita. Se ehkä maistuukin vaikka huonosti
syövälle vanhukselle paremmin.
Hoitohenkilökunnan rooli ravitsemushoidossa
-vajaaravitsemuksen
riskin seulonta
-ravinnon
tarpeen arviointi ja yksilöllisen ruokatilauksen tekeminen
-ruoanjakelu
ja tarjoilu yhteistyössä sairaala- tai laitoshuoltajien kanssa
-potilaan
avustaminen tarvittaessa ruokailussa (kannustaminen)
-ravinnonsaannin
ja painon seuranta
-palautteen
pyytäminen potilaalta
-ravitsemusohjaukseen
osallistuminen
-tiedonsiirto
jatkohoitopaikkaan
Jos
toteutuvista ateria-ajoista puhutaan kokemuksistani työpaikoilla,
mielestäni ne toteutuvat asianmukaisesti. Niissä työpaikoissa,
joissa minä olen ollut niin ainakin on aina mahdollistettu
säännölliset ateria-ajat ja ruokaa on ollut tarjolla niihin
aikoihin. Se on eri asia, ovatko asukkaat tarttuneet tähän, mutta
ateriarytmi ja -ajat ainakin ovat olleet kohdallaan.
Hyvää
ravitsemusohjausta on
-asiakkaan
tarpeiden, toiveiden, ruokatottumuksien ja elämäntilanteen huomioon
ottaminen
-sairauden
ravitsemushoito ja sairauden huomioiminen syömisessä
-huomoida
asiakkaan muutosvalmius
-motivoida
ja kannustaa asiakasta ja antaa positiviista palautetta
-motivoituminen
ja käyttäytymismuutokset vievät aikaa, joka edellyttää useita
ohjauskertoja
-osaa
tukea asiakasta ja hänen kykyään ottaa vastuuta terveydestään ja
sairauden hoidosta
-ohjauksessa
tärkeää yksilöllisyys
-antaa
asiakkaan antaa oma arvio ja ymmärrys ensin ruokavaliostaan, mikä
on hyvää ja mikä huonoa
-hyvän
huomaaminen motivoi, eli ensin käsitellään ja huomioidaan hyvät
asiat jonka jälkeen vasta käsitellään ja tarkastellaan muutosta
kaipaavia asioita
-annetaan
myönteistä palautetta
-voimavarakeskeinen
työote, keskitytään asiakkaan voimavaroihin
-tehdään
yhdessä asiakkaan kanssa, neuvotellaan tavoitteet jne jotta
asiakkaalle tulee tunne että on saanut itse osallistua ja määritellä
omat tavoitteensa ja että hän on tullut kuulluksi
-varataan
riittävästi aikaa ohjaukseen
-ryhmäohjaus,
vertaistuki
-ohjaus
on hyvä olla havainnollista, käytännönläheistä joka etenee
keskustellen, kysellen ja kuunnellen toista. Tieto ja perustelu
tärkeää
-ohjaajalla
tietoa eri sairauksista ja niiden hoidosta ruokavaliolla
-osaa
perustella, motivoida, kannustaa sekä omaa hyvät
vuorovaikutustaidot
-tietää
ja hyödyntää arviointimenetelmiä ja on perehtynyt
ravitsemushoitoon
-rakentaa
ohjauksen asiakkaan tarpeiden, toiveiden jne pohjalle
Ravitsemushoidon
seuraaminen ja kirjaaminen, johon olen itse osallistunut
-olen
kysynyt asukkaan toiveita siitä mitä haluaisi syödä, kuinka
paljon, onko riittävästi jne mutta kuitenkin arvioinut sen tarvetta kannattaako antaa lisää ruokaa tai olenko arvioinut sen niin että pyrin kannustamaan häntä syömään lisää
-olen
osallistunut tehostetun ruokavalion toteutukseen, lisännyt esim
energiaa ja proteiinia asukkaan ruokavalioon
-olen
kannustanut ja motivoinut asukkaita syömään/ juomaan ja siinä
joskus onnistunutkin hyvin!
-olen
osallistunut asukkaiden painon punnitsemiseen säännöllisesti
-olen
kirjannut asukkaiden ruokavalioon liittyviä asioita heidän
tietoihinsa. Esimerkiksi työpäivän päätteeksi kirjannut, jos
jokin ruokailuun liittyvä asia on ollut sinä päivänä erityinen tms joka on relevanttia asiakkaan kannalta ja joka on hyvä muiden hoitajien tietää.
-seurannut
silmämääräisesti asukkaiden ruokailua (lähinnä niin että
kuinka paljon on syönyt, maittaako ruoka jne ja raportoinut siitä
tarvittaessa eteenpäin)
-olen
ollut seuraamassa kun otetaan verikoe labratutkimuksia varten
En
oikein osaa sanoa ovatko nämä asiat kohentaneet ravitsemustilaa
sillä on tullut oltua aina niin lyhyen ajan harjottelussa tai töissä
ettei ole ennättänyt huomata sellaisia asioita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti